Uchwały Rady Krajowej i Zarządu

Zarząd Krajowy SLD powołuje Krajowy Sztab Wyborczy w wyborach do rad gmin, rad powiatów, sejmików województw, rad dzielnic m. st. Warszawy oraz kandydatów na wójtów, burmistrzów i prezydentów miast w wyborach samorządowych w 2018 r. w następującym składzie:

Marcin Kulasek – Szef Krajowego Sztabu Wyborczego

Sebastian Gajewski – Pełnomocnik Wyborczy

Ewa Popowska – Pełnomocnik Finansowy

oraz członkowie sztabu:

Marek Dyduch

Anna Mackiewicz

Błażej Makarewicz

Ireneusz Nitkiewicz

Karolina Pawliczak

Tomasz Trela

Dariusz Wieczorek

Anna Zeitz

Anna-Maria Żukowska

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Zarząd Krajowy SLD Warszawa, 24.07.2018 r.

Spała, 23 września 2017 r.

Uchwała

Zarządu Krajowego Sojuszu Lewicy Demokratycznej

w sprawie reformy wymiaru sprawiedliwości

1. 1. Z dużym zaniepokojeniem przyjmujemy podejmowane przez Prawo i Sprawiedliwość działania dotyczące wymiaru sprawiedliwości. Przegłosowane przez partię rządzącą ustawy: Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz – zawetowane przez Prezydenta – o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa rażąco naruszają Konstytucję i podstawowe europejskie standardy państwa prawnego. Wprowadzone w życie rozwiązania dotyczące ustroju sądów i statusu sędziów wymagają natychmiastowej zmiany. Godzą one bowiem w fundamentalne wartości nowoczesnego, demokratycznego państwa, jakie stanowią niezawisłość sędziów i niezależność sądów.
  1. 2. Uważamy, że wymiar sprawiedliwości w Polsce wymaga reformy. Niezbędne jest ograniczenie przewlekłości postępowań sądowych, ich nadmiernego formalizmu i skomplikowania, zapewnienie komunikatywności orzeczeń sądowych, dostępu do drogi sądowej dla każdego, bez względu na miejsce zamieszkania, zamożność czy wykształcenie, a także – ograniczenie rodzajów spraw, które są załatwiane przez sądy. Rozwiązania przeforsowane przez Prawo i Sprawiedliwość oraz projekty przygotowywane przez Prezydenta nie dotyczą jednak tych kwestii. Odnoszą się one bowiem do spraw kadrowych w sądach, statusem sędziego i zasadami reprezentacji środowiska sędziowskiego. Nie zmierzają one do rozwiązania jakichkolwiek problemów, z którymi bezpośrednio mierzy się obywatel, stając przed wymiarem sprawiedliwości. Prawo i Sprawiedliwość zamiast zająć się realnymi problemami polskiego sądownictwa dąży jedynie do uzyskania wpływu na obsadę stanowisk sędziowskich. Andrzej Duda zaś – zamiast stać na straży Konstytucji i dążyć do poprawy działania wymiaru sprawiedliwości – traktuje go jako narzędzie w walce o swoją pozycję polityczną.
  1. 3. Zapraszamy wszystkie prodemokratyczne partie polityczne i organizacje społeczne do udziału w debacie o stanie wymiaru sprawiedliwości i podjęcia wspólnych, zgodnych z Konstytucją działań zmierzających do jego rzeczywistej reformy. Punktem wyjścia do tej dyskusji może być zaprezentowany przez Sojusz Lewicy Demokratycznej projekt dotyczący powołania instytucji sędziów pokoju.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...